Freakonomics (Nederlands)

9789023487050-240x300

klik op de kaft en je komt bij managementboek.nl

Steven Levitt, Stephen Dubner

Wat is gevaarlijker: een pistool of een zwembad? Wat hebben sumoworstelaars en schoolmeesters gemeen? En waarom wonen drugsdealers bij hun moeder? Het zijn vragen die u niet gauw van een econoom zou verwachten. Maar Steven Levitt is geen typische econoom. Hij is een gelauwerd geleerde die de raadsels van het gewone leven bestudeert, van vals spelen en misdaad tot sport en kinderopvoeding. En zijn conclusies zetten de reguliere wetenschap op zijn kop. In 'Freakonomics' onderzoekt hij met co-auteur Stephen Dubner de verborgen kant van de dingen om ons heen. De resultaten van kinderopvoeding, bijvoorbeeld. De waarheid over vastgoedmakelaars. Of de mythe rondom de financiering van verkiezingscampagnes. Zo blijkt economie niet alleen een droge, saaie wetenschap. Levitt stelt de cruciale vraag naar menselijke drijfveren: hoe krijgen mensen wat ze willen, vooral als anderen diezelfde dingen ook begeren. En dan blijkt algauw: de wereld is intrigerender dan we denken?

Economie wordt in het algemeen niet als de meest sexy wetenschap beschouwd. Steven Levitt maakt korte metten met die reputatie. Levitt heeft het niet over de beurs, over rentestanden of importtarieven. Hij richt zijn pijlen op de vragen en problemen die niet onmiddellijk voor de hand lijken te liggen, zoals wat het effect is van voorlezen op jonge leeftijd op de prestaties van studenten. In 'Freakonomics' laat Levitt zien hoe complexe structuren niet zo geheimzinnig hoeven te zijn, als u tenminste de juiste vragen stelt. Elk hoofdstuk bevat een intrigerend maatschappelijk probleem, waarna een verrassende economische analyse volgt. Zo toont Levitt aan dat de organisatie van een drugsgang in Chicago niet veel anders is dan die van een groot bedrijf als McDonald's, waar de bazen het geld verdienen terwijl de onderknuppels arm blijven. Drugdealers wonen thuis, zegt hij, omdat ze niet eens het minimumloon verdienen.

En, stelt hij in een ander hoofdstuk, heeft het dalen van de misdaadcijfers in plaats van met een goed draaiende economie niet eigenlijk alles te maken met de legalisering van abortus? Levitt en zijn co-auteur Dubner ontdekken allerlei verrassende waarheden door hun onbevangen, slimme en diepgaande blik op de feiten. Hun onderzoeken en conclusies zijn empirisch, origineel, vaak politiek incorrect en bovenal: belangrijk. Zonder de controverse te schuwen, staven ze hun beweringen tegelijk met feiten en cijfers.

'Freakonomics' is het leukste, verhelderendste en provocerendste boek dat u zich kunt voorstellen over economie. Een fantastische mix van essentiële feiten en een meeslepende vertelling, die onze blik op de moderne wereld voorgoed verandert en verscherpt.

© 2018 The Innovator, All Rights Reserved   |   0522-851800   |   e-mail   |   colofon   |   boeken   |   contact