De front end developer: de spin in het digitale web

Front end development is het deel van een website of een app dat zichtbaar is voor de gebruiker. De naam verklapt het eigenlijk al, de voorkant. Men noemt dit ook wel eens de user interface of de gebruikers interface. Heb je als bedrijf bijvoorbeeld een webshop of app waarbij je producten kunt kopen dan is het front end gedeelte het gedeelte waar de gebruikers de producten zien staan. De CRM of database van de gegevens van de producten horen dus niet bij de front end. Front end developer inhuren?

Wat zijn de taken van een front end developer?

Een front end developer zorgt ervoor dat de website of app er goed uit komt te zien. Daarnaast zorgt een front end developer ervoor dat de website of app op de hoogste resolutie is bij diverse apparaten, browsers en besturingssystemen. Ook houdt hij of zij rekening met de laadtijden van de website, gebruiksvriendelijkheid en de vindbaarheid in verschillende zoekmachines zoals Google en Bing. De front end developer gebruikt vooral programmeertalen zoals HTML, CSS en Javascript. Het komt erop neer dat deze developer zich vooral bezighoudt met het programmeren, ontwerpen, implementeren en testen van de website welke zichtbaar is voor de bezoekers.

Wat kan de reden zijn waarom je een front end developer wilt worden?
Front end developers zijn tegenwoordig gewild en daardoor is het makkelijker een baan te vinden. Omdat deze developers zo gewild zijn zijn er aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en aantrekkelijke salarissen. Naast dat is het ook heel plezierig werken en zorgt het voor een goede work life balans. Front end development is een mooie combi tussen User Experience en IT. Wil je graag gelijk resultaat zien en je constant door blijven ontwikkelen dan zit je bij front end development goed.

Wat heb je nodig om een front end developer te worden? Er zijn diverse opleidingen te volgen om een front end developer te worden. Zo heb je opleidingen op diverse niveaus, van MBO, HBO tot WO. Heb je een andere IT opleiding gevolgd en wil je toch een front end developer worden? Dan is dat geen probleem, want er zijn genoeg cursussen en trainingen te vinden. Er zijn genoeg developers binnen de front end werkzaam zonder een opleiding te hebben gevolgd. Zij hebben zich de stof zelf aangeleerd en noemt men autodidact. Het werken binnen front end development is dynamisch en elke dag weer anders.

Category:

Share: