Industrieel design & kunststof spuitgieten

Op het gebied van industrieel design heb je de meest uiteenlopende kunststof producten. Dit zijn kunststof producten zowel voor industriële toepassingen als consumentengebruik. Een gespecialiseerd bedrijf zorgt ervoor dat alle producten aan de gestelde eisen voldoen. En zo’n bedrijf zorgt bij de productontwikkeling van de producten ook dat ze een zorgvuldig stappenproces volgen. De beste weg naar je product is analyse, ontwerp, engineering en prototyping en validatie. QD-P zorgt voor jouw product.

Een goede en gedegen analyse maak het product beter

Een industrieel design begint met het bespreken en inventariseren wat het idee precies is. Waar moeten de kunststof producten aan voldoen? Het is in dit geval niet alleen belangrijk om naar de vorm van het product te kijken. Ook kijk je naar het beschikbare materiaal en wat de beste productiemethode is voor het aantal producten dat je wilt hebben. Daarnaast is er aandacht voor specifieke eisen, zoals het gewicht, waterdichtheid en de transparante delen. Dit alles wordt gedaan met de kosten in het achterhoofd.

Bij een product ontwerp komt alles samen

Je product vorm geven aan de maakbaarheid en functionaliteit. Daar draait het allemaal om bij industrieel design. Een goede product ontwerper kiest op basis van onderzoeks en analyse resultaten de best vorm voor je product uit. Er worden vaak diverse concept voorstellen gepresenteerd. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om ontwerp functies te integreren om onderdelen uit te sparen. En daarmee kun je de kosten van investering laag houden. Het product ontwerp wordt voorgesteld in de vorm van mock ups, renderingen en 3D visuals. Is de vormgeving van essentieel belang dan kunnen er moodboards en conceptschetsen worden gebruikt.

De detaillering van het ontwerp

In de genoemde engineering fase ligt de focus op sterkteberekeningen, oppervlakte afwerking, materiaalkeuze en simulaties in verband met belastbaarheid en toleranties. Dit alles heeft als basis economische en realistische aspecten zoals de levensduur en de kosten van het product. Er wordt daarnaast rekening gehouden met de nodige ruimte voor eventuele bedrading en andere componenten. Dit geldt ook voor assemblage- en montage gemak.

De laatste stap naar een optimaal product is de productvalidatie

Met de product validatie en de product prototyping wordt het kunststof product geoptimaliseerd. Zo weet je zeker dat het aan alle eisen voldoet, voordat er tot productie wordt overgegaan. Je kunt met product validatie en product prototyping veel tijd en kosten besparen door het in één definitieve spuitgiet matrijs te maken.

Category:

Share: