Wat is de wetgeving rondom graffiti?

Wat is de wetgeving rondom graffiti?

Je ziet ze vast wel eens: graffiti’s. Als je langs de snelweg rijdt of in de trein zit, kom je op iedere dempingsmuur of ieder station wel weer zo’n opgespoten plaatje tegen. Vaak zijn ze nog niet eens zo smakeloos of slecht. Veel graffiti kleurt en fleurt de boel best een beetje op. Desalniettemin is het Nederland vaak niet toegestaan om overal zomaar graffiti te spuiten. Je kan dan ook best in de problemen geraken als je dit zomaar lukraak in de rondte begint te doen. Om toch wat plezier te beleven met je spuitbussen, maar tegelijkertijd niet een half uur later op het politiebureau te zitten, is het daarom verstandig om de wetgeving omtrent graffiti even door te nemen.

Graffiti als reclame of particulier

Om graffiti te gebruiken voor promotionele doeleinden zal je een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente. Vaak krijg je gewoon de toestemming om op aangewezen een plek een reclame te maken door middel van graffiti. Na een tijdje ben je echter wel verplicht om de schildering weer van de muur te verwijderen. Deze vergunningen zijn vaak namelijk tijdig. Wanneer je ter versiering een graffiti wil maken op je eigen huis is dit daarentegen gewoon toegestaan. Zolang je het huis zelf bezit natuurlijk. Een huurhuis blijft immers altijd eigendom van je verhuurder, en mag daarom niet zomaar bespoten worden.

Graffiti op aangewezen plekken

Wanneer je het maken van muurschilderingen in graffiti als hobby beschouwt, en geen eigendom hebt om op te schilderen, zal je ergens anders in je woonplaats een muur moeten omtoveren tot schilderij. Dit kan echter niet zomaar overal. Veel plekken zien er misschien leeg en saai uit, maar mogen niet worden gebruikt om op te schilderen. De meeste gemeentes wijzen met regelmaat specifieke graffiti-plekken aan, waar geschilderd worden mag. Voor de gemeente is dit een manier om het maken van illegale graffiti tegen te gaan. Wel gelden er ook op deze plekken een aantal regels. Zo mag je geen schilderingen maken met een religieus of politiek doeleind. Ook mogen de schilderingen niet aanstootgevend zijn.

Category:

Share: